Fictie, Non-Fictie


Paul Dijkman

Paul Dijkman studeerde architectuur in Delft, en publiceerde zijn eerste boek in 1992 (Uitgeverij Uniepers, Abcoude). Zijn latere romans en non-fictie boeken zijn uitgegeven bij IJzer in Utrecht en bij zijn activistisch platform Singulier. Paul werkt als (architectuur)filosoof en kunstenaar. Nu ligt er een nieuw non-fictie manuscript, samen zoeken we een uitgever. 


Boeken

Boekomslag gezonde steden, gezonde dorpen

Gezonde steden, gezonde dorpen

Gezonde Steden, gezonde Dorpen – aandachtspunten en overwegingen bij het ontwerpen van Blue Zones is een compact boek, bedoeld om de bouw van gezonde steden op weg te helpen.
Bestellen

Video

Biografie

Agenda


Paul is gepubliceerd schrijver, kunstschilder en architect. Hij geeft lezingen en workshops over de stedenbouwkundige en maatschappelijke structuren ‘waarmee we ons staande houden in het onzekere bestaan’. Leven met Orde en Chaos is zijn thema. 


Podcast

Biografie

Paul Dijkman is auteur, (architectuur)filosoof, beeldend kunstenaar en ontwerper. Zijn werk gaat over de structuren waarmee we ons leven vormgeven en de bezielde natuur. Paul Dijkman schrijft over culturele structuren en stedenbouw-structuren, adviseert over architectuur als leefomgeving en geeft beschouwende lezingen over mentaliteit en samenleving. Zijn romans verwoorden onze dooltocht op aarde.


Dijkmans boeken beschrijven onze omgang met onzekerheid. Het leven is een labyrintische exercitie, een raadsel waar we ons doorheen rommelen met wisselende levenshoudingen. Chaos is onvermijdelijk - en soms behulpzaam. Zijn barokke romanfiguren worstelen met hun controledrift en lotszucht. 


De non-fictie boeken en essays illustreren hoe onze ingeboren, conflicterende levenshoudingen aan de basis liggen van onze cultuur. Dijkman analyseert hoe fundamenteel verschillende levenssferen de maatschappij programmeren. We leven steeds meer in een machinale, zelfgeschapen wereld en accepteren steeds minder enige chaos als een natuurlijk Ingrediënt van het bestaan. Onenigheid, weerstand, contradicties, vaagheden, afwijkingen en improvisaties, we kunnen er moeilijk mee omgaan en worden intoleranter. Door controledrift ontstaat een disbalans. Bevreesd voor chaos zetten onszelf klem, en daar worden we niet gelukkig van. We moeten moediger zijn.


Ook stedelijke structuren komen voort uit denksystemen en lijden aan overordening. Dijkman laat zien hoe we frictie en diversiteit instrumenteel kunnen inzetten om een levendige, evenwichtige omgeving te componeren, gezond en sociaal, beloopbaar, met emotioneel relief.


Als kunstenaar schildert Dijkman invallend licht met ontwakende gronden, dwaalbossen, struikgewassen met bloemen en spiegelingen. Het zijn (net als zijn romans) symbolistische werken die het bezielde leven en onze zwerftocht op aarde verbeelden. Hij werkt met olieverf op linnen, met acrylverf op glasheldere acrylaatplaten en met Oost-Indische inkt. Door de complexiteit en gelaagdheid lijken sommige doeken voor onze ogen te bewegen.


In zijn lezingen bespreekt Dijkman verschillende levenshoudingen en hun effect op ons gedrag en de maatschappij. Bedrijven, de wetenschap, onze cultuur, en de gebouwde leefomgeving winnen aan kracht als een gezonde dosis conflictueuze situaties getolereerd en opgenomen wordt. Zo krijgen de contradicties van ons bestaan een plek, ontstaat er ruimte voor diversiteit en innovatie en verwerft het geheel emotioneel reliëf. Dijkman bespreekt onze omgang met onzekerheid en de mogelijkheden om op een gewogen manier contradicties te incorporeren.



Trouw

... Dijkman (ontwikkelt )een instrumentarium om de onvrede met moderne architectuur onder woorden te brengen ... veel preciezer en concreter dan een kritiek... op het esthetische of functionele aspect.

Recensies

Ik wil contact met Dorine of iemand van het team over:

Paul Dijkman

Contact met Dorine of iemand van het team