Fictie, Non-Fictie


Mariët Meester

In 2022 bracht Mariët bij De Arbeiderspers een memoir uit over haar jeugdjaren in Veenhuizen: Koloniekind. Via de uitgeverij heeft ze mij benaderd. Een creatieve geest.

Haar roman Pingping publiceerde ze eenmalig bij haar eigen uitgeverij, in beperkte oplage, genummerd en gesigneerd. Zoals een kunstwerk.


foto: Jaap de Ruig

Boeken

Boekomslag pingping

Pingping

Hebben of zijn, dat is de vraag waar deze spannende, terloops extreme roman om draait. Intussen zingt, tjilpt en ratelt de natuur en weerspiegelt wat Lily meemaakt.
Bestellen

Video

Biografie

Agenda

30 januari 2025 om 17:30 bij Boekhandel Athenaeum in Amsterdam over Een vrij leven, boekpresentatie

5 februari 2025 om 19:30 bij Bibliotheek Roden over Een vrij leven


Mariët Meester schrijft zowel non-fictie als fictie. Ze publiceerde inmiddels acht romans, waarvan er twee zich afspelen in Veenhuizen, het dorp van haar jeugd. Ook heeft ze acht verhalende non-fictieboeken op haar naam.


Podcast

Biografie

Mariët Meester is een Nederlandse schrijfster die zowel fictie als literaire non-fictie publiceert. Haar debuut Sevillana verscheen in 1990. Haar tweede roman Bokkezang werd vertaald in het Russisch, haar non-fictieboek De tribune van de armen werd vertaald in het Spaans. 


Samen met beeldend kunstenaar Jaap de Ruig woont Meester afwisselend in Amsterdam en in een houten woonwagen in de Nederlandse polder. Ook verblijven ze regelmatig in de Spaanse stad Málaga, waarover in 2017 het non-fictieboek De tribune van de armen verscheen. Met enige regelmaat publiceert de auteur essays en opiniestukken in NRC. 



Uit behoefte aan een duurzame aanpak en in lijn met de thematiek, besloot ze haar roman Pingping (2020) uit te brengen in een oplage van slechts duizend genummerde en gesigneerde exemplaren. Het zorgvuldig vormgegeven boek verscheen als hardcover met stofomslag en leeslint bij uitgeverij Caprae. 


In 2022 kwam het tot de langverwachte publicatie van een memoir over de jeugdjaren van de auteur in Veenhuizen, Koloniekind. De levens van de inwoners en de gedetineerden waren destijds zo verweven, dat de kleine Mariet in een getraliede gevangenisbus naar de kleuterschool werd gebracht.


Eind 2023 werd een geactualiseerde heruitgave uitgebracht van De tribune van de armen. Op 28 januari 2025 verscheen bij De Arbeiderspers een memoir over de jaren dat Mariët Meester een reizend bestaan leidde, Een vrij leven.




Vrij Nederland over de auteur Mariët Meester

 ‘Fierheid kenmerkt de personages van Mariët Meester. Zij houdt van figuren die hun autonomie met verve verdedigen, zich niet laten inlijven, een mate van eenzaamheid verkiezen boven welke vorm van inschikkelijkheid dan ook (...) Die strijdlust van haar personages maakt ze juist zo sympathiek.’

Recensies

Ik wil contact met Dorine of iemand van het team over:

Mariët Meester

Contact met Dorine of iemand van het team