Non-Fictie, Verhalende journalistiek
Erik Ader
Erik Ader ontmoette ik na mijn presentatie van zijn boek Wij, de mens in 2018, in de Leidsche Schouwburg. Voor de presentatie van zijn jongste boek Kinderen van Amalek in de Thomaskerk in Amsterdam op 15 mei 2023 vroeg hij me terug.

foto: Peter Fokker
Boeken

Kinderen van Amalek
Video
Biografie
Agenda
Erik Ader vergaarde als diplomaat, tijdens reizen, via contacten met oud-onderduikers en literatuurstudie grondige kennis van het Israëlisch-Palestijns conflict. Kinderen van Amalek laat de lezer op systematische wijze delen in die kennis.
Podcast
Biografie
Erik Ader (1944) is de jongste zoon van dominee Bastiaan J. Ader en Johanna Ader-Appels. Met hun thuisbasis in Nieuw-Beerta speelden zij in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het organiseren van de onderduik van Joodse inwoners, met name vanuit Amsterdam. Na de oorlog kreeg hun verhaal veel bekendheid door het boek Een Groninger Pastorie in de Storm van Jo (Johanna) Ader. Met de opbrengsten van dat boek realiseerde mevrouw Ader een verenigingsgebouw in het dorp Drieborg.
Zoon Erik groeide op in Drieborg. Hij keerde na een loopbaan als diplomaat weer terug naar het Groninger land. In Oorlogen en oceanen beschrijft Erik Ader hoe de Duitse bezetting een stempel drukte op alle leden van het gezin. En het ongemak wanneer hij er in zijn latere leven als diplomaat achter komt dat het verzetswerk van zijn vader inmiddels inzet werd in een nieuwe strijd, nu in het Midden-Oosten. Zijn ontdekking brengt hem op een zoektocht langs macht en onmacht, onrecht en de corrumperende kracht van het eigen gelijk.
Door zijn werk als diplomaat, tijdens zijn vele reizen en werk in de regio, zijn contacten met oud-onderduikers en door literatuurstudie vergaarde hij grondige kennis van het Israëlisch-Palestijns conflict. In Kinderen van Amalek (2023) laat hij de lezer op systematische wijze delen in die kennis.

Michiel van Diggelen op Literair Nederland
Recensies
Ik wil contact met Dorine of iemand van het team over:
Erik Ader