De schrijver als merk
Hoe wordt een schrijver bekend?
Als haar boeken goed gelezen worden
Maar andersom ook.
Heb je ooit een product gekocht, of een dienst afgenomen, waar je nog nooit van gehoord had? Vast niet.
Daarom is het zo belangrijk om naam te maken.
Iedereen kent Coca Cola. Ze hebben jarenlang gewerkt aan het bouwen van hun merk. Eigenlijk moet je dat als schrijver ook doen, want waarom drink je liever Coca Cola dan zomaar een fles bruine prik?
Dat klinkt logisch. Maar hoe wordt een auteur een merk?
Dit is belangrijk:
- de schrijver (en haar uitgeverij) weet wat haar propositie is
- heeft een lange termijnvisie,
- en een strategische aanpak nodig
- de schrijver moet veel en vaak gezien worden,
- online en via de klassieke media
Een voorbeeld: de auteur schrijft nu kinderboeken. Maar eigenlijk is schrijven over grasmatten haar ultieme droom. Dus daar werkt zij naartoe.
- Jaren voordat haar boek over grasmatten verschijnt, weet iedereen die haar volgt als kinderboekenschrijver dat ze droomt over grassoorten, grasperken, -zodes en gazonnetjes
- Ze is zich bewust van wat ze doet én wat ze laat, met haar finale doel voor ogen. Practice what you preach. Dat is belangrijk: als graspollen van haar alle vrijheid verdienen dan schrijft ze geen lofzang op onkruidverdelgers. Logisch, toch?
- Bij het ontwikkelen van de schrijver als merk, zijn alle aspecten belangrijk: de website, de beelden die ze gebruikt, haar bio en posts op de socials, de publieke optredens en wat ze deelt in de interviews die ze geeft
Het bouwen van een merk kost tijd, concentratie, inventiviteit en energie.
Het is belangrijk dat een auteur bewust aansprekend is voor de verschillende partijen binnen het boekenveld: boekinkopers, boekhandelaren, journalisten, lezers, journalisten en recensenten, natuurlijk.
Al die groepen hebben andere interesses of belangen bij wat zij maakt.
Het vergt dus ook kennis van het boekenvak.