Wat doeT een schrijfcoach of een redacteur voor jou?
Ik ben geen redacteur, ik ben geen schrijfcoach
Maar ik ben wél een professionele lezer, ik weet wat er speelt in de markt én ik kan goed beoordelen of een boek goed genoeg is in zijn genre of niet. Al blijft het ook een kwestie van smaak.
De beoordeling van jouw manuscript
Een manuscript beoordelen heeft deels te maken met gut-feeling en die ontwikkel je door heel veel te lezen. Vaak zie ik vrij snel of iemand kan schrijven of niet. Daarom lees ik graag eerder werk van mensen. Ik wil weten of iemand een ontwikkeling doormaakt, als schrijver.
Mocht ik vinden dat jouw boek nog niet goed genoeg is - het verhaal wordt bijvoorbeeld nog niet goed genoeg verteld, of er ontbreekt nog het een en ander aan - dan kan ik je doorverwijzen. Naar een schrijfcoach of naar een passende redacteur.
Schrijfcoach of redacteur?
Soms is het nodig om toch nog wat input te krijgen of lessen te nemen. Dan is een schrijfcoach een uitkomst.
Een schrijfcoach geeft je meer inzicht in het schrijfvak zelf. En helpt onder meer bij het opbouwen van dialogen, bij het neerzetten van scenes en bij het schrijfproces. De schrijfcoach zorgt in samenwerking met jou dat het technisch en stilistisch ook in orde is.
Bij een redacteur gaat het vaak om de laatste finesses. Elke schrijver heeft een redacteur nodig om tot een schoon en leesbaar manuscript te komen.
Schrijven is een vak
We vinden het doodnormaal dat iemand naar de kunstacademie gaat om professioneel schilder of beeldhouwer te worden, of naar het conservatorium om een muziekinstrument professioneel te leren bespelen.
Een schrijver moet het ook van meer hebben dan een beetje inspiratie en een aangeboren talent. Schrijven vergt je onverdeelde aandacht en al je doorzettingsvermogen.
Ben je op zoek naar een fijne schrijfcoach of redacteur? Neem contact met me op.
Nieuwe alinea
Met hulp van professionals kun je heel ver komen
En neem dit aan van deze doorgewinterde literair agent:
Iedereen maakt fouten, dat is echt niet erg. Je manuscript hoeft niet perfect te zijn. Er gaat bij de uitgeverij altijd nog een redactie overheen. Maar hoe schoner jouw manuscript is, hoe groter de kans dat wij daar positief op aanslaan.
Dus lever je manuscript liefst zonder taalfouten aan. En zorg voor een goeie synopsis. Schrijf een aansprekende bio.
Bedenk: waarom zou een redacteur jou moeten opnemen in het fonds. Waarom moet jouw boek worden uitgegeven?
Het is eigenlijk een soort sollicitatie.