Eva Vriend schrijft het essay voor de Maand van de Geschiedenis
This is a subtitle for your new post

Het thema van 2025 is: 'Natuurlijk'
In het essay De waterzoon. Jac. P. Thijsse, zijn zoon en onze verhouding tot de natuur onderzoekt schrijver en historicus Eva Vriend hoe we ons verhouden tot de natuur, aan de hand van de ideeën van Jac. P. Thijsse en diens oudste zoon Jo Thijsse.
'Jac. P. Thijsse wordt wel eens de eerste milieuactivist van Nederland genoemd. Hij gaf onder andere de aanzet tot de oprichting van Natuurmonumenten. Zijn zoon Jo was waterstaatkundig ingenieur en stond aan de wieg van alle grote waterbouwprojecten van zijn tijd, zoals de Afsluitdijk en de Deltawerken. Waar zijn vader niet wilde ingrijpen in de natuur, deed Jo dat juist wel.'
In De waterzoon onderzoekt Eva de vraag in hoeverre de mens mag en kan ingrijpen in de natuur. Een thema dat in veel van haar werk een rol speelt, bijvoorbeeld in Het eiland van Anna, Eens ging de zee hier tekeer en Het nieuwe land.
Eva: ‘Ik ben een boerendochter, daar kan ik niet omheen. Ik kom van een veehouderijbedrijf, waar alles draait om de omgang met de omgeving. Een melkkoe is in de kern immers het onder controle brengen en het je toe-eigenen van natuur. Ook ben ik een kind van de IJsselmeerpolders: opgegroeid op de verdiensten van mensen als Jo Thijsse.
Wat me fascineert is de maakbaarheidsgedachte, het menselijk streven om de natuur naar de hand te zetten en volledig onder controle te krijgen. Maar daarin worden we altijd ingehaald door de werkelijkheid. De spanning die dat oplevert – daarom draait mijn werk.’
Het essay De waterzoon. Jac. P. Thijsse, zijn zoon en onze verhouding tot de natuur is een uitgave van Atlas Contact en is de hele maand oktober 2025 te koop in de betere boekhandel, zo lang de voorraad strekt.
Bron: Maand van de Geschiedenis
