Social dilemma

Sociale media. Voor welke keuzes staan we?
Na ‘de arm van Musk’ is het ook voor mij helder: op X wil je niet langer gezien worden. Onhandige beweging of niet, de grens is overschreden. Ik deelde er zelf eerlijkheidshalve al weinig meer, maar bleef nog lang nieuwsgierig naar wat er gaande was op het platform. In dit geval luister ik dus naar mijn principes.
Maar hoe moet dat nu met Meta?
Blijven we wél posten op Facebook en Instagram en is dat dan niet hypocriet en opportunistisch? Dan gebeurt er toch niks? Het is een pittig dilemma.
Door helemaal van social media te verdwijnen maak je een statement. Dat is waar. Maar vooralsnog is je actie een druppel op een gloeiende plaat. We hebben deze sociale platforms nu nog hard nodig om bekendheid te verwerven bij ons publiek. Of we het leuk vinden of niet.
Als auteur wil je je lezers bereiken en je boeken verkopen. Zonder - zoals vroeger - iedereen een mail te sturen, waarvan je vermoed dat ze interesse hebben in jou of je boek. Dat is te arbeidsintensief en tijdrovend, bovendien loop je al gauw tegen de Europese privacyregels aan.
Druk Zuckerberg aan de borst
De aandacht voor boeken en hun auteurs in kranten en bij de omroepen neemt al jaren af. Adverteren via de reguliere media en online is ontzettend duur. Zeker als je het afzet tegen het bereik en de visuele mogelijkheden van Instagram en Facebook.
Daarom zeggen wij in het geval van Zuckerberg: omarm je vijand, druk hem, voor nu, tegen de borst.
Laat zien dat we ook op een positieve, opbouwende manier kunnen communiceren via social media.
Hoe je dat doet, leg ik uit in onze nieuwsbrief. En als je je social media effectief en resultaatgericht wil leren inzetten: dit voorjaar geven we weer een social mediatraining!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Onze lezers blijven het beste op de hoogte én maken gebruik van onze mooie aanbiedingen!
